Pita

4.51 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne orientalne pieczywo z pustym środkiem, idealne do nadziania ulubionym mięsem, warzywami i sosami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    100 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
    100 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży

    Ciasto:
    300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
    150 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    10 g soli
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kebab

Pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy drożdże, wodę i mąkę. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę, sól i oliwę. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 3. Gdy ciasto będzie wyrośnięte ponownie je przerabiamy i wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 10 kulek i układamy na oprószonym blacie, przykrywamy ściereczką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • 4. Każdą z kulek rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Po 5 placków kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 7 minut do zezłocenia. To samo robimy z drugą partią. Wyjmujemy i suszymy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować