1.W misce umieszczamy drożdże, wodę i mąkę. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę, sól i oliwę. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
3.Gdy ciasto będzie wyrośnięte ponownie je przerabiamy i wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 10 kulek i układamy na oprószonym blacie, przykrywamy ściereczką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
4.Każdą z kulek rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Po 5 placków kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 7 minut do zezłocenia. To samo robimy z drugą partią. Wyjmujemy i suszymy na kratce.
Komentarze