Sałatka z sezonowych składników oraz jabłka. Młode ziemniaki, fasolka szparagowa i jabłko. Do tego pikantna cebulka dymka, delikatna nuta chrzanu i świeżych ziół, a także charakterna przyprawa curry.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków
350 g oczyszczonej fasolki szparagowej
1 duże jabłko (200 g)
80 g cebuli dymki
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cayenne do smaku
Sałatka curry z warzywami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę gotować ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Do miski przełożyć pokrojone na cząstki ziemniaki, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, obraną i posiekaną dymkę, a także posiekaną zieleninę. Dołożyć chrzan, wsypać curry i przyprawy do smaku, wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu.
Komentarze