Tortilla z falafelem i warzywami

4.5 (177 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Tortilla z falafelem i warzywami

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc),
    - 1 cebula,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - garstka świeżej kolendry,
    - oliwa Gallo Classico,
    - ok. 3 łyżeczki soli,
    - 1 łyżeczka sody,
    - po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu,
    - po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.

    Sos Tahini:
    - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini,
    - ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege),
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 łyżka oliwy Gallo Classico,
    - przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku).

    Dodatkowo:
    - sałata,
    - 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu,
    - 1/2 granatu,
    - 1 pomidor,
    - tarty żółty ser (np. cheddar),
    - surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj),
    - 1 batat (frytki),
    - 4-6 placków tortilli (kupiona lub domowe tortille przepis tutaj).
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Tortilla z falafelem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki/kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oliwie. Odkładamy na talerz. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Tortille podajemy ze świeżymi warzywami, sosem Tahini, posypujemy granatem, serem. Zawijamy i grillujemy.

    Frytki z batata:

    Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.

    Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
    Ząbek czosnku wyciskamy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki, przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Porady

UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować