Tortilla z falafelem i warzywami

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tortilla z falafelem i warzywami

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 4 porcje
  • 40min

Składniki

- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki
- garstka świeżej kolendry,
- oliwa Gallo Classico,
- ok. 3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu,
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.

Sos Tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini,
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy Gallo Classico,
- przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku).

Dodatkowo:
- sałata,
- 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu,
- 1/2 granatu,
- 1 pomidor,
- tarty żółty ser (np. cheddar),
- surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj),
- 1 batat (frytki),
- 4-6 placków tortilli (kupiona lub domowe tortille przepis tutaj).

Sposób przygotowania przepisu:

Tortilla z falafelem i warzywami

  • 1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki/kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oliwie. Odkładamy na talerz. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Tortille podajemy ze świeżymi warzywami, sosem Tahini, posypujemy granatem, serem. Zawijamy i grillujemy.

    Frytki z batata:

    Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.

    Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
    Ząbek czosnku wyciskamy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki, przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Porady

UWAGA:
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaTortillakuchnia orientalnaprzekąskaobiadzdrowowegefitfalafelkebab

Komentarze

Podobne przepisy

Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: foudre

Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami

Postanowiłam zrobić własną wersję...

falafel

Dodane przez: duszek

FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY

to pyszne smażone kulki lub kotleciki...

tortilla z tuńczykiem

Dodane przez: Kasja1986

tortilla z tuńczykiem i warzywami

Pyszne, proste szybkie danie na...

Wrsp

Dodane przez: makowiec

Tortilla z kurczakiem i chrupiącymi warzywami

Jeśli kanapki na lunch do pracy...

kotlety z ciecierzycy

Dodane przez: Maggie79

FALAFEL - KOTLETY Z CIECIERZYCY

Jedliście już kotlety z ciecierzycy?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE