Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i pomidorkami

4.5 (172 ocen)

Prawdziwy rarytas dla amatorów ziemniaków. Kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem białego sera i pomidorków koktajlowych. Do tego świeże zioła i przepis na smaczny, a także niedrogi posiłek gotowy. Pychotka - polecam!

Składniki:

  • 600 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    200 g pomidorków koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1/3 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
    250 g twarogu półtłustego 4%
    3 jajka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i pomidorkami 1. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać twaróg, obrany i posiekany czosnek, zioła oraz jajka. Wsypać mąkę i całość wyrobić ręką. Masę doprawić do smaku.
  • Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i pomidorkami 2. Do masy dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki i dokładnie wymieszać. Ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
  • Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i pomidorkami 3. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować małe kotlety i kłaść je na gorący tłuszcz.
  • Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i pomidorkami 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 małych kotletów. Do przygotowania potrawy można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Pomidorki koktajlowe można zastąpić większym, mięsistym pomidorem (200 g), który należy pokroić w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować