Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    100g herbatników pełnoziarnistych
    200g cukierków czekoladowych np. michałków

    Masa serowo-cytrynowa:
    1kg sera z wiaderka
    500ml śmietany kremówki 30%
    160g cukru
    16g cukru wanilinowego
    6 łyżek żelatyny
    3 żółtka
    120ml soku z cytryny
    skórka z 1 cytryny

    Beza włoska opalana:
    250g cukru
    60ml wody
    3 białka

    Dekoracja:
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Beza

Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 1. Spód:
    Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 2. Masa serowo-cytrynowa:
    Połowę ilości śmietany wlać do miski, dodać cukry, żółtka i ubijać na parze do momentu zgęstnienia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę wymieszaną w małej ilości wody, ser, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie ubić na sztywno pozostała resztę śmietany i wymieszać z masą cytrynową. Gotową masę serowo-cytrynową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 3. Beza włoska opalana:
    Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.
  • Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 4. Dekoracja:
    Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki, w ten sposób udekorować cytrynowy serniczek. Następnie rozetki bezowe opalić palnikiem i udekorować plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować