Tort jubileuszowy 10 urodziny Przyślij Przepis

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Całej Redakcji Przyślij Przepis z okazji 10 Jubileuszu życzę jeszcze wielu lat razem z nami użytkowniczkami :) ♥

Wspaniały ,kwiecisty tort jest doskonały na każdą uroczystość urodziny, jubileusze ,a nawet imieniny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt 22cm:
    6 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 36%
    250g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    kilka ciastek Oreo
    2 opakowania malin
    1 słoik dżemu malinowego

    Krem maślany:
    400g miękkiego masła 82%
    2 szklanki dobrej jakości cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat
    opcjonalnie kolorowe barwniki
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort jubileuszowy 10 urodziny przyślij przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na części.
  • śmietana 2. Kremówkę 0,5 litra , cukier puder i serek mascarpone włóż do miski i ubij na średnich obrotach. Dodaj pokruszone oreo i wymieszaj.
  • tort 3. Składamy tort w rancie od biszkopta. Na 1 biszkopt wyłóż połowę dżemu oraz połowę śmietany i połowę malin. Przykrywam drugim biszkoptem, smaruję go dżemem.
  • tort 4. Do reszty śmietany dodaję maliny i lekko miksuję,aby połączyć to w mus malinowy. Wykładam na dżem i przykrywam ostatnim biszkoptem. Schładzamy minimum godzinę.
  • krem maślany 5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
  • tort 6. Po schłodzeniu wyjmujemy z rantu, obracamy dnem do góry aby był ładny i równy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • KREM 7. Krem dzielę na tyle części ile chcemy kolorów i mieszamy z barwnikiem. (Barwnika dodajemy niewiele na wykałaczce,ponieważ niektóre barwniki po kilku godzinach jeszcze ściemnieją w kremie) Przekładamy zabarwiony krem do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Użyłam do dużych kwiatów popularną tylkę M1, listki oraz gwiazdkę.
  • ozdabianie tortu 8. Ozdobnymi końcówkami dekorujemy dowolnie tort zaczynając od dużych kwiatów po małe i wykańczamy szczelinki zielonym kremem robiąc listka. Z zielonej masy również wykańczamy dół tortu robiąc dookoła rant z kremu. Na koniec z masy cukrowej robimy dowolny napis.

Porady

Nie używam tu żelatyny, śmietanfixu ponieważ jak dodaję mascarpone do śmietany to już nie ma takiej konieczności dodawać zagęstnika. Polecam również krem maślany na jajkach http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-maslany-do-dekoracji-ciast-i-babeczek#a3083246

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować