Tort "Pani Wiosna"

4.49 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Dekorację odrysowałam z zagranicznego filmiku, tak bardzo mi się spodobała:
[ Наринэ Шахраманян ]
Lecz wykonałam inną techniką z masy plastycznej z mleka w proszku. Robiłam jednocześnie dwa takie torty na Dzień Kobiet.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej

    DO POSMAROWANIA:
    -300 g.dżemu malinowego

    KREM TRUSKAWKOWY :
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -400 g. sera truskawkowego z wiaderka
    -150 g. jogurtu greckiego
    -20 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku
    -250 g. truskawek

    KREM STRACCIATELLO :
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -400 g. sera mascarpone
    -150 g. jogurtu greckiego
    -60 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku
    -50 g. gorzkiej czekolady

    OBŁOŻENIE I ROZETKI:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. serka mascarpone
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku

    OZDOBY:
    -200 g. mleka w proszku
    -200 g. cukru pudru
    -ok.63-65 ml. mleka w płynie
    -barwnik jadalny czerwony, żółty, czarny i zielony
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort "pani wiosna" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort "Pani Wiosna" 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • Tort "Pani Wiosna" 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy. Potem rozsmarować połowę dżemu. (zapomniałam zrobić zdjęcie.)
  • Tort "Pani Wiosna" 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort "Pani Wiosna" 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.Posmarować resztą dżemu.
  • Tort "Pani Wiosna" 5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast truskawek, domieszać tartą czekoladę. Wyłożyć do tortownicy.
  • Tort "Pani Wiosna" 6. Górę biszkoptu, odwrócić trochę nasączyć, ale nie za dużo, bo może się złamać, przy ponownym odwróceniu.
  • Tort "Pani Wiosna" 7. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Tort "Pani Wiosna" 8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
  • Tort "Pani Wiosna" 9. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
  • Tort "Pani Wiosna" 10. obłożenie-Zimną śmietankę ubić z mascarpone, potem z kremem. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki.
  • Tort "Pani Wiosna" 11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zostawić białą a resztę podzielić i zafarbować na żółto, czerwono, niebiesko,zielono i czarno.Potem z części czerwonej i żółtej, zagnieść na pomarańczowo.Białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.
  • Tort "Pani Wiosna" 12. Na krawędziach zrobić ozdobny szlaczek
  • Tort "Pani Wiosna" 13. Dekorację odrysowałam z filmiku.:Наринэ Шахраманян

    https://www.youtube.com/watch?v=cyiP7T8LZdI&t=83s
  • Tort "Pani Wiosna" 14. Na stelażu, zaznaczyć zarys rysunku. Będzie łatwiej przyklejać elementy.
  • Tort "Pani Wiosna" 15. Ponownie takie kontury zaznaczyć, ale mocniej na rozwałkowanej czarnej masie.
  • Tort "Pani Wiosna" 16. Wyciąć elementy skalpelem.
  • Tort "Pani Wiosna" 17. Przykleić odrobinką wody na stelażu.
  • Tort "Pani Wiosna" 18. Z kolorowych mas powycinać odpowiednią foremką elementy płatków na kwiatki. Potem uformować kwiatki.
  • Tort "Pani Wiosna" 19. Wykonać resztę kwiatków i listków.
  • Tort "Pani Wiosna" 20. Za pomocą odrobinki wody, przykleić kwiatki i listki, jako wianek na głowę.
    Robiłam jednocześnie dwie dekoracje na dwa torty.
  • Tort "Pani Wiosna" 21. Udekorować tort a z reszty kremu zrobić rozetki.
  • Tort "Pani Wiosna" 22. Tort przetrzymywać w lodówce, lecz przed krojeniem, wyjąć go z pół godz. wcześniej żeby dekoracja zmiękła. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować