TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY''

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z tęczowymi rozetkami z kremem jagodowym i michałkowym. Tort okazjonalny na przyjęcie imieninowe albo urodzinowe.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -150 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -150 ml. frużeliny malinowej
    -100 ml. ciepłej wody

    krem jagodowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -350 g. sera delikatnego
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -150 ml. frużeliny z czarnych jagód
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem michałkowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -3 x serki Danio waniliowe po 140 g.
    -30 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -10 cukierków białych Michałków
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie i rozetki:
    -750 ml. śmietanki 30 %
    -2,5 kremu waniliowego do tortów w proszku
    -barwniki jadalne-czerwony, żółty, niebieski i zielony

    dekoracje:
    -100 g. mleka w proszku
    -100 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -posypka cukrowa

    polewa czekoladowa do II wersji tortu:
    -1/2 masła-125 g.
    -7 łyżek cukru pudru
    -3 łyżek kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -1 łyżeczki żelatyny
    -ok. 2 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort imieninowy ''tęczowy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 2. nasączenie-Frużelinę rozmieszać z gorącą wodą.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową płynu.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 3. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę zmiksować z pudrem,jogurtem i serkiem a potem śnieżką. Następnie zmiksować z frużeliną.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym .
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 5. Nasączyć resztą płynu malinowego.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 6. krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, serki, jogurt, cukier puder zmiksować ze śnieżką. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 7. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 8. obłożenie-Zimną śmietankę zmiksować z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Tort ułożyć na paterze i połową kremu posmarować cały.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 9. Resztę podzielić do miseczek i zafarbować.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 10. Krem przekładać do większego worka cukierniczego z tylką M1. Kłaść po łyżce kremu''na przemian''. Zrobić rozetki wokół tortu,w kształcie róż.Resztki kremów przełożyć do osobnych woreczków z różnymi tylkami. Między dużymi rozetkami, powyciskać kremy w/g własnej fantazji.Poukładać ozdoby z mleka w proszku.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 11. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem . Potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę wałkować i wyciąć foremkami ozdoby. Można udekorować posypką cukrową.Ozdoby zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
  • TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY'' 12. polewa- Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia masła.Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort. Rozetki zrobić na wyżej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować