Tort z tęczowymi rozetkami z kremem jagodowym i michałkowym. Tort okazjonalny na przyjęcie imieninowe albo urodzinowe.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-150 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-150 ml. frużeliny malinowej
-100 ml. ciepłej wody
krem jagodowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-350 g. sera delikatnego
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-150 ml. frużeliny z czarnych jagód
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem michałkowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-3 x serki Danio waniliowe po 140 g.
-30 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-10 cukierków białych Michałków
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie i rozetki:
-750 ml. śmietanki 30 %
-2,5 kremu waniliowego do tortów w proszku
-barwniki jadalne-czerwony, żółty, niebieski i zielony
dekoracje:
-100 g. mleka w proszku
-100 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-posypka cukrowa
polewa czekoladowa do II wersji tortu:
-1/2 masła-125 g.
-7 łyżek cukru pudru
-3 łyżek kakao
-ok.4 łyżek wody
-1 łyżeczki żelatyny
-ok. 2 łyżek gorącej wody
-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
Tort imieninowy ''tęczowy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.nasączenie-Frużelinę rozmieszać z gorącą wodą.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową płynu.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę zmiksować z pudrem,jogurtem i serkiem a potem śnieżką. Następnie zmiksować z frużeliną.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym .
5.Nasączyć resztą płynu malinowego.
6.krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, serki, jogurt, cukier puder zmiksować ze śnieżką. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
7.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
8.obłożenie-Zimną śmietankę zmiksować z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Tort ułożyć na paterze i połową kremu posmarować cały.
9.Resztę podzielić do miseczek i zafarbować.
10.Krem przekładać do większego worka cukierniczego z tylką M1. Kłaść po łyżce kremu''na przemian''. Zrobić rozetki wokół tortu,w kształcie róż.Resztki kremów przełożyć do osobnych woreczków z różnymi tylkami. Między dużymi rozetkami, powyciskać kremy w/g własnej fantazji.Poukładać ozdoby z mleka w proszku.
11.ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem . Potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę wałkować i wyciąć foremkami ozdoby. Można udekorować posypką cukrową.Ozdoby zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
12.polewa- Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia masła.Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort. Rozetki zrobić na wyżej.
Komentarze