KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczny, pachący ziołami królik w sosie pomidorowym zwany we Włoszech królikiem po myśliwsku. Idealny na obiad wielkanocny. Podaje się go ze świeżym chlebem i lampką wina. Polecam gorąco!

  • 2 godz.

Składniki:

  • królik
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    1 średnia cebula
    Garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
    ½ szklanki białego wina
    ok. 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
    1 ząbek czosnku
    sól
    4 łyżki oliwy z oliwek
    świeże zioła (rozmaryn, szałwia)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie pomidorowym (coniglio alla cacciatora) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj i poporcjuj królika.
  • 2. W misce zamarynuj mięso. Posól kawałki kurczaka, dodaj wino, 2 łyzki oliwy, czosnek (w całości lub kto lubi intensywny smak przeciśnięty) i świeże zioła. Marynuj przez co najmniej 1 godzinę (najlepiej przez całą noc).
  • 3. Marchewkę, seler i cebulę pokrój na drobną kosteczkę. Na dużej patelni lub w brytwance (odpowiednia, żeby wsadzic ją później do piekarnika; w przeciwnym razie można przełożyć do niej mięso z warzywami w następnej fazie) rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż przez chwilę pokrojone warzywa.
  • 4. Do warzyw dodaj odsączonego z marynaty królika. Obracaj kawałki mięsa tak, żeby z każdej strony lekko się przypiekło (na dużym ogniu bez prykrycia). Po ok.5 minutach wlej wino, w którym marynował się królik i poczekaj przez ok. 5 min aż alkohol z wina odparuje.
  • 5. Teraz zalej królika sosem pomidorowym z odrobiną wody (ok. 100 ml), dodaj oliwki i wsadź do nagrzanego do 200 °C piekarnika. W początkowej fazie (przez ok. 30 min.) możesz przykryć naczynie folią aluminową lub przykrywką), a następnie odkryj i piecz przez kolejne 30 min.
  • 6. Królika podawaj polanego sosem pomidorowym ze ze świeżym pieczywem Buon Appetito!

Porady

Jeżeli przygotowujesz mniejszą ilość królika możesz przygotować go na patelni. Podsmaż męso z warzywami, a nstępnie zalej sosem pomidorowym dodaj oliwki i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować