Królik pieczony w warzywach

  • wyświetlono: 104032 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Królik jest przepysznym mięsem, delikatnym i bardzo zdrowym. Najważniejszy jest sposób pieczenia, by mięso było mięciutkie, a nie wyschnięte.

IMG_1607 — kopia

Składniki

1 tuszka królika (1300g)
3 marchewki
3 pietruszki
2 cebule
1 seler
100g masła
150ml bulionu warzywnego
2 listki laurowe
jałowiec

marynata: 1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Królik pieczony w warzywach

  • 1. Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki na marynatę połączyć i natrzeć nią królika. Przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki.
  • image-1s8v96j2. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, cebulę pokroić w pół plastry. Warzywami obłożyć królika, dodać kilka ziaren jałowca i listki laurowe. Na wierzchu rozłożyć pokrojone masło i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 20 minut w temp.200 st. Następnie kawałki mięsa obrócić na drugą stronę, podlać bulionem warzywnym, zmniejszyć temp.do 180 st.Odkryć pokrywkę, by mięso ładnie się zrumieniło.
  • 3. Piec jeszcze ok.1,5 godz do miękkości, od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzył. Podawać np.z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

*Czas pieczenia zależy od wielkości królika oraz rodzaju piekarnika. Królika można także piec w specjalnie do tego przeznaczonym worku/rękawie foliowym, ale wtedy po około godzinie trzeba go wyjąć, aby ładnie się przyrumienił.

*Królik nie potrzebuje wyszukanych przypraw. Sól, pieprz i odrobina majeranku pozwalają wydobyć z niego to, co najlepsze. Mięso z królika jest bardzo delikatne, ale musi być długo pieczone, aby nie było gumiaste. Podlewanie go sosem sprawia, że mięso nie wysycha i przechodzi cudownym aromatem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadwarzywakrólikdanie odświętne

Komentarze

Podobne przepisy

image-0p0aqs4

Dodane przez: Sabinakuchcik

Królik pieczony

Królik ma wspaniałe, lekkie i wartościowe...

Królik w sosie śmietanowym

Dodane przez: smak i uczucie

Królik w sosie śmietanowym

Mięso z królika jest bardzo delikatne...

Królik na warzywach w sosie własnym

Dodane przez: rosik93

Królik na warzywach w sosie własnym

Potrawy z królika goszczą w kuchni...

królika nacieramy solą,czosnkiem wstawiamy na całą noc do lodówki lub na kilka godzin przed pieczeniem.

Dodane przez: Ewa Kuropacińska

Królik pieczony

Bardzo prosty przepis.Mięsko jest...

karczek w warzywach

Dodane przez: anka1988

Pieczeń w warzywach

Warzywa duszone w towarzystwie...

Królik duszony w śmietanie

Dodane przez: mariwanna

Królik duszony w śmietanie

Mięso królika jest bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE