Królik w sosie śmietanowym

  • wyświetlono: 18142 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku. Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem.Polecam Wam jest bardzo smaczny.

smak i uczucie
  • 60min

Składniki

1 tuszka z królika
2 szklanki mleka
400 ml śmietany 18%
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Królik w sosie śmietanowym

  • 1. Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki.
    Po tym czasie mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor.
    Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody.
    Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem,szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki.
    Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

image-1tig0xd

Dodane przez: Mariola123

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POLENTĄ

Królik w śmietanie z dodatkiem...

królik w sosie

Dodane przez: Neblina36

Królik w sosie

Delikatne mięso królika w pysznym...

image-163grue

Dodane przez: Mniam1

Królik w sosie paprykowym

Delikatne mięso z królika duszone...

image-0d4wq8x

Dodane przez: Marica738

Królik w sosie musztardowym

Pyszny królik w delikatnym sosie,...

Królik w sosie własnym

Dodane przez: RedakcjaPP

Królik w sosie własnym

Mięso z sosem doprawiamy ewentualnie...

Królik duszony w sosie musztardowym

Dodane przez: elewinka3371

Królik duszony w sosie musztardowym

Królik tak duszony jest bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE