Królik w ziołach (z rękawa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika rozporcjować, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić przyprawą maggi. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
2.Mięso wyjąć z lodówki, skropić oliwą lub olejem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Między kawałki mięsa włożyć natkę pietruszki i listki szałwi, dodać czosnek. Worek spiąć i umieścić z żaroodpornym naczyniu.
3.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, rozciąć worek, polać mięso wytworzonymi sokami i piec jeszcze około 10 minut (do zrumienienia się mięsa). Taki królik najlepiej smakuje podany z klasycznym sosem pieczarkowym.
Porady
Natkę pietruszki i szałwię jeszcze lepiej jest posiekać i natrzeć nimi królika przed wstawieniem do lodówki.
Komentarze