Królik w ziołach (z rękawa)

4.48 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Prosty sposób na wykwintny obiad. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym - wspaniałe mięso.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • tuszka z królika,
    3 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    świeża natka pietruszki (3-4 gałązki),
    świeża szałwia (kilka listków),
    maggi,
    olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w ziołach (z rękawa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika rozporcjować, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić przyprawą maggi. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
  • 2. Mięso wyjąć z lodówki, skropić oliwą lub olejem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Między kawałki mięsa włożyć natkę pietruszki i listki szałwi, dodać czosnek. Worek spiąć i umieścić z żaroodpornym naczyniu.
  • 3. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, rozciąć worek, polać mięso wytworzonymi sokami i piec jeszcze około 10 minut (do zrumienienia się mięsa). Taki królik najlepiej smakuje podany z klasycznym sosem pieczarkowym.

Porady

Natkę pietruszki i szałwię jeszcze lepiej jest posiekać i natrzeć nimi królika przed wstawieniem do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować