Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

  • wyświetlono: 20457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 2

Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci. Właściwie na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Ja piekę z dżemem śliwkowym, bo jego kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. Ale można też z innymi powidłami czy z serem...

MałaMi
  • 70min

Składniki

Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki pszennej luksusowej
1/2 litra ciepłego mleka
10 dag świeżych drożdży
3/4 szkl. cukru + 3 łyżeczki
1/2 kostki margaryny
3 całe jajka
3 żółtka

Kruszonka:
35g zimnej margaryny
3 płaski łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
dowolny dżem/powidła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

  • 1. Drożdże i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże wkruszamy do miseczki i rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru. Pracując staną się płynne.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtka i wlewamy ciepłe mleko oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk - wtedy wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i ponownie dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę).
  • 2. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta zwilżonymi ciepłą wodą dłońmi (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą.
  • 4. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie piekły się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość - większe mogą potrzebować pół godziny).

Porady

Dodając do ciasta 3 żółtka zostają nam białka. 2 wybiłam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybiłam do osobnej miseczki - właśnie tym jednym białkiem smarowałam bułeczki, bo wystarcza na całą partię.
Z przepisu wyszło mi 40 bułeczek. By na drugi dzień były świeże i mięciutkie należy je schować do woreczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodymama_mnie_nauczylaDeserbułeczki drożdżoweciasto drożdżoweśniadaniebułeczkidrożdzówkidrugie śniadaniebułeczki z dżememdrożdżówki z dżemem

Komentarze

Podobne przepisy

kruche łódki z dżemem i śliwkami   z kokosową kruszonką

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche łódki z dżemem, śliwkami i kokosową...

polecam kruche łodeczki z dżemem...

Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą czekoladą

Dodane przez: amaranthrose

Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą...

Drożdżowe rożki z domowym dżemem...

Sękata babka drożdżowa z dżemem

Dodane przez: bienpyt

Sękata babka drożdżowa z dżemem

Inny rodzaj babki drożdżowej, z...

drozdzowe pieczone omleciki

Dodane przez: Bożena Z.

Drożdżowe omleciki z dżemem truskawkowym

drozdzowe pieczone omleciki.......

Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą czekoladą

Dodane przez: amaranthrose

Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą...

Pyszne, puszyste, drożdżowe rożki...

sernik

Dodane przez: juchab

Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką

Nie można się mu oprzeć!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE