Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem zimnego mleka.. :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 4 szklanki mąki
    40 g drożdży
    250 g mleka
    2 jajka
    80 g roztopionego masła
    4 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli
    kruszonka: 2 łyżki masła
    3-4 łyżki mąki
    3 łyżki cukru pudru
    masa serowa: 400 g twarogu
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    3-4 łyżki cukru
    ponadto: 250 g truskawek
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżki cukru i mąki oraz oraz odrobiny mleka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do drożdży dodać roztrzepane jajka, pozostały cukier, sól, mleko i mąkę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować 10 bułeczek, spłaszczyć, robiąc kółko w środku dnem szklanki. Odstawić jeszcze na 15-20 minut.
  • 3. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, na końcu dodając twaróg. Dużą łyżkę masy serowej położyć w przygotowanym otworze drożdżówki, pozostawiając miejsce na truskawki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Ułożyć obok sera. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 4. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i posypać wierzch drożdżówek. Bułeczki piec ok.20-25 minut w 180 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować