Drożdżówki z twarogiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżki cukru i mąki oraz oraz odrobiny mleka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do drożdży dodać roztrzepane jajka, pozostały cukier, sól, mleko i mąkę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować 10 bułeczek, spłaszczyć, robiąc kółko w środku dnem szklanki. Odstawić jeszcze na 15-20 minut.
3.Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, na końcu dodając twaróg. Dużą łyżkę masy serowej położyć w przygotowanym otworze drożdżówki, pozostawiając miejsce na truskawki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Ułożyć obok sera. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem.
4.Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i posypać wierzch drożdżówek. Bułeczki piec ok.20-25 minut w 180 st. Smacznego!
Komentarze