REKLAMA

Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

wyświetlono: 396 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Taka bułka chałka kojarzy mi się z wypiekami mojej babci - zapach i smak dzieciństwa :) Wyszła idealna- puszysta, pachnąca jak z najlepszej piekarni, z dodatkiem suszonych owoców i sezamowej kruszonki - doskonała na śniadanie czy kolację :)

opublikowany: 20.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 bułki:
    1/2 litra mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    900 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    150 g masła lub margaryny
    2 jajka

    60 g żurawiny suszonej
    60 g rodzynek
    60 g śliwek suszonych

    Kruszonka:
    70 g mąki
    90 g cukru
    60 g masła
    20 g sezamu

    mleko do posmarowania chałek
Ocena:

(średnia 5 z 156 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wrzucamy suszone owoce (śliwki kroimy na mniejsze kawałki), wlewamy rozpuszczone wcześniej masło. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 2. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka (z podanej porcji wychodzi dużo kruszonki, moja rodzina lubi taką jej ilość na ciastach drożdżowych, jeśli chcemy mieć tylko delikatnie posypane wystarczy zrobić z połowy porcji).
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, formujemy z niego wałek o równym kształcie, dzielimy na pół, a następnie obie połówki dzielimy na cztery. Każdą delikatnie rolujemy, tak by powstały wałki równej grubości oraz długości. Najlepiej wałki ponumerować sobie 1,2,3,4. Po cztery zlepić u góry i przeplatać: 1,2,3,4->1,2,4,3->2,4,1,3->2,4,3,1->4,3,2,1.
  • 4. Gotowe chałki przekładamy na blachę (tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką, pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tycjanowa tycjanowa

Chałka z kruszonką

Idealna na kolację czy też śniadanie, pulchna, delikatna w smaku i sycąca.

kategoria: Pieczywo chałka Desery kruszonka opublikowany: 21.08.2014 | wyświetlono: 973 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: alexis90

Chałka z kruszonką

Pyszna chałka domowej roboty.

kategoria: Pieczywo chałka Desery kruszonka opublikowany: 06.08.2012 | wyświetlono: 3527 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE