Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

  • wyświetlono: 139 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Taka bułka chałka kojarzy mi się z wypiekami mojej babci - zapach i smak dzieciństwa :) Wyszła idealna- puszysta, pachnąca jak z najlepszej piekarni, z dodatkiem suszonych owoców i sezamowej kruszonki - doskonała na śniadanie czy kolację :)

2017-07-01ab
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 2 bułki:
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
900 g mąki pszennej
50 g drożdży
150 g masła lub margaryny
2 jajka

60 g żurawiny suszonej
60 g rodzynek
60 g śliwek suszonych

Kruszonka:
70 g mąki
90 g cukru
60 g masła
20 g sezamu

mleko do posmarowania chałek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wrzucamy suszone owoce (śliwki kroimy na mniejsze kawałki), wlewamy rozpuszczone wcześniej masło. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 2. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka (z podanej porcji wychodzi dużo kruszonki, moja rodzina lubi taką jej ilość na ciastach drożdżowych, jeśli chcemy mieć tylko delikatnie posypane wystarczy zrobić z połowy porcji).
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, formujemy z niego wałek o równym kształcie, dzielimy na pół, a następnie obie połówki dzielimy na cztery. Każdą delikatnie rolujemy, tak by powstały wałki równej grubości oraz długości. Najlepiej wałki ponumerować sobie 1,2,3,4. Po cztery zlepić u góry i przeplatać: 1,2,3,4->1,2,4,3->2,4,1,3->2,4,3,1->4,3,2,1.
  • 4. Gotowe chałki przekładamy na blachę (tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką, pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowesezamchałkakruszonkabułkasuszone owoce
 

Komentarze

Podobne przepisy

W całej okazałości.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chałka z kruszonką

Moja pierwsza,zawsze się boje ciasta...

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

Dodane przez: Ewa Mróz

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana...

Zapraszam na pyszną chałkę w wersji...

Chałka

Dodane przez: lovetocook3

Chałka z kruszonką

Miękka, w sam raz słodka.. czego...

chałka jogurtowa z migdałową kruszonką

Dodane przez: Mroofinka

Chałka jogurtowa z migdałową kruszonką

Przepyszna i pulchna chałka idealna...

image-16ga7qp

Dodane przez: anita176

domowa chałka z kruszonką i mlekiem w proszku

pachnąca, pyszna domowa chałeczka

Słodkie bułki drożdżowe

Dodane przez: efrank

Słodkie bułki drożdżowe z budyniem, owocami...

Często je robię, zmieniając jedynie...