Czerwone curry z batatem i kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mam słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z chlebkami naan lub ryżem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g filetu z kurczaka
    -1 duży batat (ok. 250g)
    -300 g kalafiora
    -1 papryczka chilli
    -pół cebuli
    -1 ząbek czosnku
    -200ml śmietanki UHT
    -2 szkl. bulionu
    -50 g czerwonej pasty curry
    -2 łyżki oleju
    -sól, pieprz
    -kolendra do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwone curry z batatem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. W rondlu z grubszym dnem rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać do cebuli, przesmażyć minutę mieszając. Zalać bulionem.
    Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Batat obrać i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu. Gotować około 15 minut.
    W międzyczasie przygotować mięso. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso do zrumienienia. Dodać do gotujących się warzyw razem z pastą curry. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.
    Do całości dodać śmietankę, wymieszać i przegotować. Jeżeli curry jest za rzadkie, można podgotować chwilę dłużej w celu odparowania.
    Podawać posypane kolendrą, z chlebkami naan lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować