Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

4.99 (143 ocen)

  • 30 min

Drobiowy gulasz w sosie curry z warzywami z pikantną nutą

  • 30 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
    500g pieczarek
    2 papryki czerwone
    2 duże cebule
    3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    2 łyżeczki curry
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    4 łyżki śmietanki 30%
    4 łyżki wody
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    kasza kuskus
Wystaw ocenę:

4.99 (143 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Shoarma Sosy Gulasz

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kury umyć, pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry, usmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić wg uznania solą i pieprzem, dusić do odparowania wody. Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą. Kurczaka przełożyć do warzyw, dodać śmietankę i wodę, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Podawać na ciepło z kaszą kuskus i sosem czosnkowym. Smacznego!

Porady

Do tego dania polecam "Sos jogurtowo-czosnkowy”: Składniki: 500g gęstego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz koperek Przygotowanie: Jogurt przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, dodać do jogurtu, wymieszać. Dodać pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kuskus Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować