Curry z kalafiorem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy składniki: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Kalafiora myjemy i kroimy na małe różyczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
2.W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Gdy zetnie się białko mięsa dodajemy imbir, migdały oraz różyczki kalafiora. Intensywnie mieszamy i po około 5 min. dodajemy morele oraz przyprawę curry. Po kilku minutach zalewamy wodą tak, aby cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 min., aż ryż zrobi się miękki. Na doprawiamy pieprzem oraz solą. Danie powinno być dość gęste.
Komentarze