Wspaniałe połączenie ostrości curry ze słodyczą dojrzałego mango. Nie jest słodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan.
Czerwone curry mango z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki.
2.Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć.
Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut.
3.Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane listkami kolendry i plasterkami świeżego chilli (opcjonalnie).
Komentarze