Czerwone curry mango z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniałe połączenie ostrości curry ze słodyczą dojrzałego mango. Nie jest słodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500g filetu z kurczaka
    -3 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru
    -1 łyżeczka papryczki chilli
    -1 cebula
    -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry
    -1 puszka mleczka kokosowego
    -1/2 szkl. bulionu
    -1 dojrzałe mango
    -1 łyżeczka sosu rybnego
    -1 łyżka oleju
    -sól, pieprz
    -listki limonki lub kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Chleb Dania główne

Czerwone curry mango z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki.
  • 2. Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć.
    Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut.
  • 3. Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane listkami kolendry i plasterkami świeżego chilli (opcjonalnie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować