Czerwone curry z kurczakiem

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Czerwone curry z kurczakiem, cukinią i papryką to danie zdrowe i szybkie, idealne na lekki obiad lub kolację. Dodatkowej pikanterii potrawie dodaje papryczka chili, a łagodności mleczko kokosowe. Curry najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    1 mała cebula,
    1 czerwona papryka,
    1/2 średniej cukinii lub jedna mała,
    1 puszka mleczka kokosowego,
    3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
    2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
    4 ząbki czosnku,
    1 papryczka chili,
    2 łyżeczki sosu sojowego,
    sok z 1/2 limonki,
    skórka otarta z połowy limonki,
    1 łyżeczka brązowego cukru,
    1/2 łyżeczki kurkumy,
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
    sól i pieprz do smaku,
    2 łyżki oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Czerwone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić w 3 kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  • 2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki.
    Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półtalarki. Papryczkę chili opłukać, przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek i pokroić w poprzek w paseczki.
    Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać w lub przecisnąć przez praskę.
    Limonkę dobrze wyszorować pod gorącą wodą, zetrzeć skórkę z połowy owocu, przekroić i wycisnąć sok.
  • 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka lekko rumieniec. Dodać cebulę, czerwoną pastę curry, smażyć razem przez 3 minuty cały czas mieszając. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć wszystko razem przez około jedną minutę na średnim ogniu. Dodać przygotowane warzywa (cukinię, paprykę, i chili), puszkę mleka kokosowego, sos sojowy, brązowy cukier, kurkumę. Dusić wszystko razem bez przykrycia przez około 15 minut. Pod koniec potrawę doprawić sosem rybnym, sokiem i skórką z limonki oraz zagęścić mąką kukurydzianą. Całość zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki albo kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować