Łatwy i szybki obiad a jednocześnie bardzo aromatyczny i smaczny. Wszystko przygotowane na jednej patelni. Takie sosy bardzo lubię jeść z kaszą, ale idealnie tu pasuje ryż.
30 min
Składniki:
500 g piersi kurczaka
2 marchewki
1 cukinia
kilka pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
200 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
olej do smażenia
Czerwone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi pokrój w paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i razem z cukinią pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i jak są duże przekrój na 3-4 części. Na dużej patelni rozgrzej z 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek i pastę curry, smaż z 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj marchewkę, ew. dolej trochę oleju, przesmaż, dodaj kurczaka, posyp cynamonem i curry. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając. Pod koniec dodaj cukinię i pieczarki. Wlej mleczko kokosowe i śmietanę. Gotuj, aż marchewka zmiękknie, ale nadal będzie chrupiąca.
Komentarze