Czerwone curry z kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Łatwy i szybki obiad a jednocześnie bardzo aromatyczny i smaczny. Wszystko przygotowane na jednej patelni. Takie sosy bardzo lubię jeść z kaszą, ale idealnie tu pasuje ryż.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    2 marchewki
    1 cukinia
    kilka pieczarek
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
    200 ml mleczka kokosowego
    1/2 szklanki słodkiej śmietany
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi pokrój w paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i razem z cukinią pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i jak są duże przekrój na 3-4 części. Na dużej patelni rozgrzej z 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek i pastę curry, smaż z 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj marchewkę, ew. dolej trochę oleju, przesmaż, dodaj kurczaka, posyp cynamonem i curry. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając. Pod koniec dodaj cukinię i pieczarki. Wlej mleczko kokosowe i śmietanę. Gotuj, aż marchewka zmiękknie, ale nadal będzie chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować