Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy w chlebie

  • wyświetlono: 530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W tym roku zagościł u mnie żurek w innej odsłonie , bo zamiast pokroić białą kiełbasę zrobiłam z niej wspaniałe pulpeciki, które były z apetytem zjedzone.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Zakwas na żurek:
Składniki:
4-5 łyżek mąki żytniej
2 szkl. letniej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
mała kromka żytniego chleba na zakwasie.

Zupa:
4 białe kiełbasy,
1 mała cebula,
1,5 - 2 litry wody,
0,5 korzenia selera
1 marchew,
2-3 ogórki koszone
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól morska,
pieprz do smaku,
majeranek do smaku,
2 ząbki czosnku,
150 ml śmietany 30% do zabielenia + 2 łyżki mąki
do smaku:
2 łyżki octu + 2 łyżki cukru

Dodatkowo:
6 ugotowanych jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy w chlebie

  • zakwas1. zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.
  • żurek2. Do garnka wkładamy 2 kiełbaski dla uzyskania aromatu w zupie, obraną cebulę, seler i marchew ,wyciśnięty czosnek, majeranek,sól , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym, ogniu do miękkości warzyw.
    Ugotowane warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę i dodajemy ponownie do wywaru.
    Przygotowany zakwas mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy. Na koniec żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
    Do kremówki dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego wywaru i mieszamy.
  • biała kiełbasa3. Pozostałe kiełbaski obieramy z flaka i formułuję zgrabne małe pulpeciki.
  • biała kiełbasa4. Pulpeciki przekładam na łyżce do gorącego żurku .
  • biała kiełbasa e żurku5. Gotuje pulpeciki w zupie na wolnym ogniu około 2-3 minuty. Żurek podajemy z pulpecikami oraz ugotowanymi jajkami na twardo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biała kiełbasaJajkaWielkanocżurekpulpecikiklopsikiPotrawa Wielkanocnaśniadanie wielkanocneObiad Wielkanocnyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-0g4o2cg

Dodane przez: paolineczka

Żurek z białą kiełbasą

Nie może go zabraknąc na Wielkanocnym...

Żurek na białej kiełbasie

Dodane przez: Gregorhspeed

Żurek na białej kiełbasie

W tym roku zaszaleliśmy i wszystko...

Żurek na białej kiełbasie

Dodane przez: Lolaa

Żurek na białej kiełbasie

Pyszny, sycący i pachnący żurek...

Gotowy  Biały Żur

Dodane przez: Peypey

Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)

Wspaniała zupa która można przygotować...

żur

Dodane przez: ladygoga

żurek z białą i jajkiem

Tradycyjny, wielkanocny żurek!

żurek

Dodane przez: juchab

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc i jeden z jej nieodzownych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE