Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy w chlebie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym roku zagościł u mnie żurek w innej odsłonie , bo zamiast pokroić białą kiełbasę zrobiłam z niej wspaniałe pulpeciki, które były z apetytem zjedzone.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas na żurek:
    Składniki:
    4-5 łyżek mąki żytniej
    2 szkl. letniej, przegotowanej wody
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    mała kromka żytniego chleba na zakwasie.

    Zupa:
    4 białe kiełbasy,
    1 mała cebula,
    1,5 - 2 litry wody,
    0,5 korzenia selera
    1 marchew,
    2-3 ogórki koszone
    2 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    sól morska,
    pieprz do smaku,
    majeranek do smaku,
    2 ząbki czosnku,
    150 ml śmietany 30% do zabielenia + 2 łyżki mąki
    do smaku:
    2 łyżki octu + 2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    6 ugotowanych jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pulpety Klops Klopsiki Jajko

Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.
  • żurek 2. Do garnka wkładamy 2 kiełbaski dla uzyskania aromatu w zupie, obraną cebulę, seler i marchew ,wyciśnięty czosnek, majeranek,sól , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym, ogniu do miękkości warzyw.
    Ugotowane warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę i dodajemy ponownie do wywaru.
    Przygotowany zakwas mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy. Na koniec żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
    Do kremówki dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego wywaru i mieszamy.
  • biała kiełbasa 3. Pozostałe kiełbaski obieramy z flaka i formułuję zgrabne małe pulpeciki.
  • biała kiełbasa 4. Pulpeciki przekładam na łyżce do gorącego żurku .
  • biała kiełbasa e żurku 5. Gotuje pulpeciki w zupie na wolnym ogniu około 2-3 minuty. Żurek podajemy z pulpecikami oraz ugotowanymi jajkami na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować