W tym roku zagościł u mnie żurek w innej odsłonie , bo zamiast pokroić białą kiełbasę zrobiłam z niej wspaniałe pulpeciki, które były z apetytem zjedzone.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Zakwas na żurek:
Składniki:
4-5 łyżek mąki żytniej
2 szkl. letniej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
mała kromka żytniego chleba na zakwasie.
Zupa:
4 białe kiełbasy,
1 mała cebula,
1,5 - 2 litry wody,
0,5 korzenia selera
1 marchew,
2-3 ogórki koszone
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól morska,
pieprz do smaku,
majeranek do smaku,
2 ząbki czosnku,
150 ml śmietany 30% do zabielenia + 2 łyżki mąki
do smaku:
2 łyżki octu + 2 łyżki cukru
Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.
2.Do garnka wkładamy 2 kiełbaski dla uzyskania aromatu w zupie, obraną cebulę, seler i marchew ,wyciśnięty czosnek, majeranek,sól , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym, ogniu do miękkości warzyw.
Ugotowane warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę i dodajemy ponownie do wywaru.
Przygotowany zakwas mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy. Na koniec żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
Do kremówki dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego wywaru i mieszamy.
3.Pozostałe kiełbaski obieramy z flaka i formułuję zgrabne małe pulpeciki.
4.Pulpeciki przekładam na łyżce do gorącego żurku .
5.Gotuje pulpeciki w zupie na wolnym ogniu około 2-3 minuty. Żurek podajemy z pulpecikami oraz ugotowanymi jajkami na twardo.
Komentarze