TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE

4.93 (174 ocen)

  • 50 min

Pyszny żurek,smak mojego dzieciństwa.Taki własnie na zakwasie przyrządza moja babcia.Wyśmienicie smakuje nie tylko w święta Wielkanocne.

  • 50 min

Składniki:

  • na 4 osoby:
    70 dag białej kiełbasy surowej
    3l wody'pęczek włoszczyzny
    5 liści laurowych
    po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu
    750 ml zakwasu na zurek
    majeranek
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    śmietana
    każdej osobie po 1 chlebku do zurku
Wystaw ocenę:

4.93 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo

Tradycyjny żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa(oprócz czosnku) i kiełabasę zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo,kiełbasę podpiekamy w piekarniku temp.180 st ok.15 minut-kroimy wkrążki wkładamy do zupy.Jajka kroimy na ćwiartki.
  • 3. Chlebek przed nalaniem zupy zapiekamy ok.3 minut wpiekarniku w temp 180 st.(po to aby chlebek nie przeciekał)Nastepnie nalewamy do niego zurek.Wkładamy rownież po cwiartce jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować