Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Domowy, kwaśny, chrzanowy żur.Aromatyczny, intensywny w smaku, z trzema rodzajami mięsa, suszonymi grzybami i czosnkiem. Pulpeciki z białej kiełbasy nadały mu niecodziennego charakteru i oryginalności. Zupa smakuje wyśmienicie, idealnie wpasuje się w świąteczne śniadanie lub obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g. boczku parzonego
    500g. cienkiej kiełbasy
    1 garść suszonych grzybów
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    2 liście laurowe
    1 łyżka ziela angielskiego
    4 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego majeranku
    sól, pieprz
    500 ml zakwasu na żur
    150 ml śmietanki 30%
    Pulpeciki z białej kiełbasy:
    1 kg. surowej białej kiełbasy
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 ząbek czosnku ( niekoniecznie)
    smalec lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pulpety

Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieścić boczek oraz kiełbasę. Dodać obraną włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz przelane wrzątkiem suszone grzyby.
    Składniki zalać 3l. wody, gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz.
    Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
  • 2. Boczek z wywaru oraz cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na suchej patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, zrumienić.
    Marchewki pokroić w plastry, grzyby w kostkę.
    Składniki umieścić w wywarze.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan oraz zakwas na żur.
    Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • 3. Pulpeciki z białej kiełbasy: Kiełbaski obrać z flaka, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Dodać opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wbić jajko oraz wsypać bułkę tartą.
    Wyrobić dłońmi zwartą masę, formować małe pulpeciki.
    Na patelni rozgrzać smalec/olej, smażyć pulpety na rumiano.
    Przełożyć do garnka z zupa, gotować kolejne 10 min.
  • 4. Żurek zabielić słodką śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować