Żurek w chlebie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świąteczne wydanie wielkanocnego żurku

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500ml zakwasu
    300 g surowej białej kiełbasy
    3 jajka
    2 okrągłe chlebki
    1 marchew
    1 pietruszka
    cebula
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    pieprz, sól
    majeranek
    łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo

Żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obierz, umyj, przekrój na pół,cebulę drobno posiekaj. Do garnka wlej ok.2 l.wody. Włóż kiełbasę,warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Przypraw solą, pieprzem,wsyp majeranek. Gotuj na wolnym ogniu ok.30 minut.
  • 2. Wywar przecedż przez sito,przestudż. W ostudzonym wywarze dokładnie rozprowadż żurek, gotuj na wolnym ogniu ok.10 minut.Jajka ugotuj na twardo, ostudż, obierz. Do wywaru wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę, przekrojone na pół, lub w ćwiartki jajka i znów razem zagotuj. Chlebki przekrój, wydrąż miąższ, wlej do nich ciepły żurek, posyp pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować