ŻUREK WIELKANOCNY

  • wyświetlono: 627 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniały.

grudzień 2017 (35)
  • 120min

Składniki

pół litra żuru
10 białych kiełbas
20 jajek
3 duże cebule

200 ml śmietany 18%
słoiczek chrzanu
ziele angielskie, liście laurowe
3 łyżki majeranku
sól, pieprz, cukier do smaku
saszetka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania przepisu:

ŻUREK WIELKANOCNY

  • 1. Do dużego garnka wkładamy kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie kiełbasa średnio miękka.
  • 2. Następnie wyjmujemy ją z wywaru, kroimy w kosteczkę i wrzucamy z powrotem. Wywar wstępnie solimy i pieprzymy.
  • 3. W osobnym garnku gotujemy na twardo 20 jajek. Studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy w kawałeczki.
  • 4. Gdy kiełbasa będzie już miękka, wlewamy żur cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
  • 5. Na sam koniec, gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone jajka, chrzan, zabielamy wszystko wcześniej zahartowaną śmietaną, doprawiamy majerankiem, solą, cukrem i pieprzem według własnych upodobań.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciJajkachrzandanie świąteczneWielkanocżurekobiadprzyjęciekuchnia polskażurkiełbasa białaZupa wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Dodane przez: Ola1984

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek na bogato - tak jak najbardziej...

żurek

Dodane przez: paolineczka

Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

żurek

Dodane przez: juchab

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc i jeden z jej nieodzownych...

image-26w67a9

Dodane przez: mariola1972

Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

Mini kiełbaski smakują obłędnie...

żurek

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Żurek

Rano odśnieżanie podwórka a na...