ŻUREK WIELKANOCNY

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół litra żuru
    10 białych kiełbas
    20 jajek
    3 duże cebule

    200 ml śmietany 18%
    słoiczek chrzanu
    ziele angielskie, liście laurowe
    3 łyżki majeranku
    sól, pieprz, cukier do smaku
    saszetka czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wkładamy kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie kiełbasa średnio miękka.
  • 2. Następnie wyjmujemy ją z wywaru, kroimy w kosteczkę i wrzucamy z powrotem. Wywar wstępnie solimy i pieprzymy.
  • 3. W osobnym garnku gotujemy na twardo 20 jajek. Studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy w kawałeczki.
  • 4. Gdy kiełbasa będzie już miękka, wlewamy żur cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
  • 5. Na sam koniec, gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone jajka, chrzan, zabielamy wszystko wcześniej zahartowaną śmietaną, doprawiamy majerankiem, solą, cukrem i pieprzem według własnych upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować