Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wkładamy kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie kiełbasa średnio miękka.
2.Następnie wyjmujemy ją z wywaru, kroimy w kosteczkę i wrzucamy z powrotem. Wywar wstępnie solimy i pieprzymy.
3.W osobnym garnku gotujemy na twardo 20 jajek. Studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy w kawałeczki.
4.Gdy kiełbasa będzie już miękka, wlewamy żur cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
5.Na sam koniec, gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone jajka, chrzan, zabielamy wszystko wcześniej zahartowaną śmietaną, doprawiamy majerankiem, solą, cukrem i pieprzem według własnych upodobań.
Komentarze