DUSZONE SERDUSZKA W SOSIE WŁASNYM

4.72 (226 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienite i proste w wykonaniu danie dla smakoszy podrobów i nie tylko ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg serduszek z kurczaka
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, olej, papryka słodka w proszku
    szklanka wody

    zaprawka: pół szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.72 (226 ocen)

Duszone serduszka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serduszka oczyszczamy, myjemy i wrzucamy na głęboką patelnię.

    Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w piórka cebule, podlewamy szklanką wody.

    Dusimy do miękkości pod przykryciem około 50 minut.

    Z podanym składników robimy zaprawkę i cały czas mieszając serduszka powoli wlewamy ją do nich. Czekamy aż sos zgęstnieje, zagotowujemy.

    Podajemy w dowolny sposób: z ryżem, kaszą, ziemniakami, chlebem - pasuje do wszystkiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Serca drobiowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować