DUSZONE SERDUSZKA W SOSIE WŁASNYM

wyświetlono: 30139 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 1

Wyśmienite i proste w wykonaniu danie dla smakoszy podrobów i nie tylko ;)

opublikowany: 08.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg serduszek z kurczaka
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, olej, papryka słodka w proszku
    szklanka wody

    zaprawka: pół szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki
Ocena:

(średnia 4.88 z 195 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Duszone serduszka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serduszka oczyszczamy, myjemy i wrzucamy na głęboką patelnię.

    Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w piórka cebule, podlewamy szklanką wody.

    Dusimy do miękkości pod przykryciem około 50 minut.

    Z podanym składników robimy zaprawkę i cały czas mieszając serduszka powoli wlewamy ją do nich. Czekamy aż sos zgęstnieje, zagotowujemy.

    Podajemy w dowolny sposób: z ryżem, kaszą, ziemniakami, chlebem - pasuje do wszystkiego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Serduszka duszone w sosie własnym Dodane przez: Ania79

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce naKońcuJęzyka

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie własnym zdrowsza wersja tłustych sosów mącznych

kategoria: Dania główne Szynki opublikowany: 16.08.2015 | wyświetlono: 93218 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE