DUSZONE SERDUSZKA W SOSIE WŁASNYM
- wyświetlono: 9335 |
- dodany do książki kucharskiej: 0 |
- polecenia: 1
Wyśmienite i proste w wykonaniu danie dla smakoszy podrobów i nie tylko ;)
10 porcje
60min PT60M
Łatwy
Składniki
1,5 kg serduszek z kurczaka2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej, papryka słodka w proszku
szklanka wody
zaprawka: pół szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania przepisu:
DUSZONE SERDUSZKA W SOSIE WŁASNYM
- 1.
Serduszka oczyszczamy, myjemy i wrzucamy na głęboką patelnię.
Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w piórka cebule, podlewamy szklanką wody.
Dusimy do miękkości pod przykryciem około 50 minut.
Z podanym składników robimy zaprawkę i cały czas mieszając serduszka powoli wlewamy ją do nich. Czekamy aż sos zgęstnieje, zagotowujemy.
Podajemy w dowolny sposób: z ryżem, kaszą, ziemniakami, chlebem - pasuje do wszystkiego.
Podobne przepisy
Dodane przez: Ostra Na Słodko
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepyszne, delikatne i soczyste...
Dodane przez: Gregorhspeed
Duszona łopatka wołowa w sosie własnym
Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie...
Komentarze