PANIEROWANE CHRUPIĄCE ROGALIKI Z DŻEMEM I OWOCAMI

wyświetlono: 977 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Rozpływają się w ustach i migiem znikają po upieczeniu!

opublikowany: 05.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki pszennej tortowej
    120 g drożdży świeżych
    saszetka cukru waniliowego
    szklanka ciepłego mleka
    8 łyżek cukru
    300 g masła lub twardej margaryny
    4 jajka i 1 żółtko

    PANIERKA
    4 jajka + pozostałe 1 białko
    ok. 2 szklanki cukru

    ORAZ:
    dżem, owoce deserowe ze słoika (u mnie dżem wiśniowy i czarna porzeczka deserowa)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Panierowane chrupiące rogaliki z dżemem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukry i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
  • 2. Do mąki dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło/margarynę oraz jajka i jedno żółtko jajowe. Dalej dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Na blat podsypany mąką wyjmujemy porcjami ciasto, wałkujemy na placek, który następnie kroimy jak pizzę w zależności od jego wielkości na 4-6 trójkątów.
  • 4. Trójkąty zwijamy w rulony, które następnie wyginamy na kształt księżyca i obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości.
  • 5. Każdą partię rogalików pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Rogaliki z dżemem pigwowym

Krucho-drożdżowe rogaliki nadziane dżemem pigwowym.

kategoria: rogal rogale ciastka rogaliki opublikowany: 26.03.2017 | wyświetlono: 576 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE