Panierowane chrupiące rogaliki z dżemem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukry i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
2.Do mąki dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło/margarynę oraz jajka i jedno żółtko jajowe. Dalej dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
3.Na blat podsypany mąką wyjmujemy porcjami ciasto, wałkujemy na placek, który następnie kroimy jak pizzę w zależności od jego wielkości na 4-6 trójkątów.
4.Trójkąty zwijamy w rulony, które następnie wyginamy na kształt księżyca i obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości.
5.Każdą partię rogalików pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Komentarze