PANIEROWANE CHRUPIĄCE ROGALIKI Z DŻEMEM I OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rozpływają się w ustach i migiem znikają po upieczeniu!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki pszennej tortowej
    120 g drożdży świeżych
    saszetka cukru waniliowego
    szklanka ciepłego mleka
    8 łyżek cukru
    300 g masła lub twardej margaryny
    4 jajka i 1 żółtko

    PANIERKA
    4 jajka + pozostałe 1 białko
    ok. 2 szklanki cukru

    ORAZ:
    dżem, owoce deserowe ze słoika (u mnie dżem wiśniowy i czarna porzeczka deserowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Panierowane chrupiące rogaliki z dżemem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukry i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
  • 2. Do mąki dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło/margarynę oraz jajka i jedno żółtko jajowe. Dalej dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Na blat podsypany mąką wyjmujemy porcjami ciasto, wałkujemy na placek, który następnie kroimy jak pizzę w zależności od jego wielkości na 4-6 trójkątów.
  • 4. Trójkąty zwijamy w rulony, które następnie wyginamy na kształt księżyca i obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości.
  • 5. Każdą partię rogalików pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować