Świąteczny żurek Wielkanocny

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Świąteczny żurek wielkanocny na zakwasie z dodatkiem suszonych grzybów i wędzonego boczku smakuje przepysznie. Żurek wielkanocny w moim domu zawsze jest zabielony śmietaną. Smakuje pysznie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 litr zakwasu żytniego
    500 g tuszki królika (polecam jako baza na żurek wielkanocny)
    500 g kiełbasy wędzonej
    300 g boczku wędzonego
    kilka suszonych prawdziwków
    2 łyżki chrzanu
    1/2 szklanki śmietany 36%
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    sól pieprz mielony do smaku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżka przyprawy do żurku
    Dodatkowo:
    jajka gotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Świąteczny żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody,dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy,suszone grzyby i gotujemy około 45 minut .
  • 2. Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju,dodać do żurku,wymieszać
  • 3. Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.

Porady

Żurek wielkanocny serwujemy z jajkiem gotowanym na twardo. Można dodać też nieco tartego chrzanu dla mocniejszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kiełbasa Królik

Notka redakcyjna

Żurek wielkanocny to jedna ze świątecznych potraw, które zgodnie z tradycją przygotowujemy na Wielkanoc. Dla najlepszego smaku żurek wielkanocny powinno przygotowywać się na domowym, zrobionym wcześniej zakwasie. Żurek wielkanocny to zupa mięsa, ale coraz częściej pojawiają się jej wegetariańskie i wegańskie wersje. Warto spróbować, tak aby Wielkanocnym menu cieszyła się cała rodzina przy stole.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować