ŻUREK WIELKANOCNY

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żurek to tradycyjna zupa kuchni polskiej podawane w Święta Wielkanocne. Zagęszczana domowym zakwasem nadaje kwaskowate to smaku. Idealnie smakuje z dodatkiem białej kiełbasy oraz jajkiem. Jako dodatek mogą również ziemniaki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    •200g wędzonego boczku
    •400g białej kiełbasy
    •kawałek selera
    •mała marchewka
    •kawałek pora
    •mała cebula
    •2 ząbki czosnku
    •kilka gałązek natki pietruszki lub korzeń
    •kilka suszonych grzybów
    •2 ziela angielskie
    •1 liść laurowy
    •1½ łyżki majeranku
    •1l wody
    •500ml zakwasu na żurek
    •2 łyżki śmietany 18%
    •2 łyżki tartego chrzanu
    •pieprz do smaku
    DODATKOWO:
    •jajka ugotowane na półtwardo
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Barszcz biały Żurek

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półksiężyce. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut.
    W garnku umieszczamy podsmażone mięso, warzywa oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Następnie wlewamy zakwas mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Śmietanę łączymy z chrzanem oraz odrobina gorącego żurku. Całość wlewamy do garnka. Pod koniec doprawiamy ewentualnie pieprzem. Podajemy z jajkiem i pieczywem.
    Smacznego
    Filmik z przygotowania żurku znajduje się na kanale YouTube https://youtu.be/ysfEBaAkFWA
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować