REKLAMA

Żurek wielkanocny

wyświetlono: 1469 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Nie ma Wielkanocy bez żurku. Ta tradycyjna, polska potrawa, jaką jest żurek wielkanocny, wymaga składników dobrej jakości i samodzielnie zrobionego zakwasu.

opublikowany: 24.03.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 2 1/2 litra wody
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    5 średnich ziemniaków
    5 sztuk białej parzonej kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    500 ml domowego zakwasu na żurek (przepis w moich przepisach)
    2 ząbki czosnku
    3 suszone grzybki
    2 łyżki suszonego majeranku
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    5 ziaren czarnego pieprzu
    sól (do smaku)
    Do podania:
    śmietana 18%
    jajka na twardo (ilość według uznania)
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Żurek wielkanocny?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny.
  • 2. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować.
  • 3. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka.
  • 4. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie.
  • 5. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Żurek wielkanocny podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.

Porady

Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę. Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kdamas

Żurek wielkanocny-najlepszy!

Pyszny, szybki do przygotowania żurek na białej kiełbasie, nie tylko na Wielkanoc. Bardzo polecam!

kategoria: Zupy żurek żur opublikowany: 13.04.2020 | wyświetlono: 1975 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magda_Z indeks

ŻUREK WIELKANOCNY

Wspaniały.

kategoria: Zupy żurek żur jajko opublikowany: 02.04.2013 | wyświetlono: 1337 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE