REKLAMA
Nie ma Wielkanocy bez żurku. Ta tradycyjna, polska potrawa, jaką jest żurek wielkanocny, wymaga składników dobrej jakości i samodzielnie zrobionego zakwasu.
(średnia 4.49 z 179 głosów)
Porady
Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę. Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.
Świąteczny żurek wielkanocny na zakwasie z dodatkiem suszonych grzybów i wędzonego boczku smakuje przepysznie. Żurek wielkanocny w moim domu zawsze jest zabielony śmietaną. Smakuje pysznie!
Żurek to tradycyjna zupa kuchni polskiej podawane w Święta Wielkanocne. Zagęszczana domowym zakwasem nadaje kwaskowate to smaku. Idealnie smakuje z dodatkiem białej kiełbasy oraz jajkiem. Jako dodatek mogą również ziemniaki.
Komentarze