CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA DOMOWYM ZAKWASIE

  • wyświetlono: 858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaku tego chleba nie da się opisać. Najlepszy za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Chrupiąca skórka i delikatny środek. Żaden kupiony chleb nie może się z nim równać!

dsrg
  • 15 porcje
  • 13min
  • Łatwy

Składniki

NA FORMĘ KEKSOWĄ 35x13 cm


ZACZYN:
100 g zakwasu żytniego domowego
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 g ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru


POZOSTAŁE SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej tortowej
130 g mąki żytniej chlebowej typ 720-750
280 g wody

trochę oleju do formy

Sposób przygotowania przepisu:

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA DOMOWYM ZAKWASIE

  • 1. Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin (np. do zamkniętej mikrofali/ szafki itp).
  • 2. Do 8-godzinnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie chleb. Masa będzie kleista, nie będzie odchodzić od ręki.
  • 3. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem formy i wyrównujemy wierzch wilgotną dłonią. Formę odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja lekko podgrzewam piekarnik, następnie go wyłączam i tam wstawiam formę).
  • 4. Po 3 godzinach ustawiamy blachę z chlebem bliżej dolnej grzałki niż górnej (nie po środku jak się zazwyczaj piecze np. ciasta) i pieczemy 40 minut w 250 stopniach.
  • 5. Chleb po upieczeniu natychmiast wyjmujemy z blachy i studzimy na kracie, żeby nie zaparował od spodu. Kroimy po wystudzeniu.

Porady

1. W zależności od tego na jaki chleb mamy ochotę, do masy podstawowej możemy dodać np. ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, płatki czosnku, pestki dyni, suszoną śliwkę, cebulę prażoną, żurawinę itp...

2. Ponieważ pieczenie chleba trwa łącznie około 13 godzi, trzeba sobie to dobrze zaplanować godzinowo, żeby np. robienie masy nie wypadło nam na środek nocy. Generalnie jeżeli zaczyn postoi nieco dłużej (ponad 8 godzin), to nic się nie stanie, chleb będzie nieco kwaśniejszy.
Natomiast zostawienie wyrastającego już w blasze chleba powyżej 4 godzin, stwarza ryzyko jego opadnięcia.

3. Ja nastawiam zaczyn o 10.00 przed południem (do 18 się robi zaczyn, potem do 21 rośnie i na koniec pieczenie) więc o 21.40 mam już upieczony chleb, który zostawiam na kracie w zamkniętym piekarniku i rano mam od razu gotowy do krojenia na śniadanie. Dla mnie to najwygodniejsza opcja. U nas domowy chleb jest ,,chodliwym towarem,, więc kiedy na śniadanie jemy jeden to już nastawiam o 10.00 zaczyn na kolejny chleb ,,na jutro,, Oczywiście można zaczyn nastawiać na noc i rano cieszyć się gorącym chlebkiem na 2 śniadanie ;) Wtedy godzinowo to wygląda mniej więcej tak: o 23 nastawiamy zaczyn, o 7 wyrabiamy chleb, o 11 mamy gorący ;)

4. Ja swój domowy zakwas, który w chwili gdy to piszę ma już ponad 1,5 roku zrobiłam według przepisu:
http://kotlet.tv/zakwas/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąka razowaDOMOWE PIECZYWOchleb pszenno żytnizakwas żytnichleb na domowym zakwasiechleb codzienny na zakwasie

Komentarze

Podobne przepisy

chleb pszenno - żytni

Dodane przez: Agiatis

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Domowe pieczywo, bardzo je lubię,...

chleb na zakwasie

Dodane przez: Pysznapiecze

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mięciutki, sprężysty w środku,...

Chleb jak dawniej pszenno żytni na zakwasie

Dodane przez: KasiaKitek

Chleb jak dawniej pszenno-żytni na zakwasie

Wykonanie jest bardzo proste, efekt...

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Dodane przez: edytaha

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Domowy, świeżutki, pachnący chleb...

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE OD STAREGO PIEKARZA

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE OD STAREGO...

Ten przepis mój mąż otrzymał od...

Chlebek na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb na zakwasie żytnim

Był taki okres w moim życiu, że...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE