Obłędna w smaku zupa ze świeżych rydzy z podsmażanymi na maśle warzywami oraz ziemniakami, ta zupa na zawsze zagości w moim domu. Polecam wypróbować. Gdy rosną grzyby mogę z lasu nie wychodzić, uwielbiam zbierać grzyby.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
450 g świeżych rydzy
garść warzywnej mieszanki mrożonej
4 ziemniaki
1/2 kostki masła
duży kubek śmietany 18%
pieprz i sól
natka pietruszki
Zupa ze świeżych rydzy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło i przełożyć mieszankę warzywną ja dałam garść mieszanki mrożonej. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie wkroić do warzyw na małe kawałki rydze i podlać wodą ok 3 litry.
2.Do zupy dodać pokrojone na małe kawałki ziemniaki i gotować na małym ogniu, przyprawić solą oraz pieprzem.
3.Śmietanę rozmieszać z odrobiną wody i wlać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia. Do zupy można wkroić posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze