Nie znam nikogo, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. I choć to klasyk, każdy przygotowuje ją inaczej, tak jak lubi. Podaję mój ulubiony przepis.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Wywar:
-1 żeberko o wadze około 500 g
-1 pęczek włoszczyzny
-1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu
-2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-1,5 l wody
Na zupę:
-1 l soku pomidorowego
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-100 g gęstej śmietany 18%
-2 marchewki
-1 pietruszka
-1 pęczek natki pietruszki
-1 łyżka cukru
-sól i pieprz do smaku
-
Zupa pomidorowa na żeberku z tartymi warzywami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko dzielimy na 4 części, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i dodajemy obraną włoszczyznę i pozostałe składniki wywaru. Gotujemy godzinę.
2. W tym czasie marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a nać drobno siekamy.
3. Z wywaru po godzinie wyławiamy warzywa (mięso oraz marchew zostawiamy, jeśli lubimy). Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy starte warzywa, cukier, koncentrat, dokładnie mieszamy. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Po tym czasie, ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania. Dodajemy posiekaną natkę, gotujemy jeszcze dwie minutki. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Komentarze