Zupa pomidorowa na żeberku z tartymi warzywami i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. I choć to klasyk, każdy przygotowuje ją inaczej, tak jak lubi. Podaję mój ulubiony przepis.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wywar:
    -1 żeberko o wadze około 500 g
    -1 pęczek włoszczyzny
    -1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu
    -2 ząbki czosnku
    -2 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1,5 l wody

    Na zupę:
    -1 l soku pomidorowego
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -100 g gęstej śmietany 18%
    -2 marchewki
    -1 pietruszka
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 łyżka cukru
    -sól i pieprz do smaku
    -
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa na żeberku z tartymi warzywami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko dzielimy na 4 części, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i dodajemy obraną włoszczyznę i pozostałe składniki wywaru. Gotujemy godzinę.
    2. W tym czasie marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a nać drobno siekamy.
    3. Z wywaru po godzinie wyławiamy warzywa (mięso oraz marchew zostawiamy, jeśli lubimy). Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy starte warzywa, cukier, koncentrat, dokładnie mieszamy. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 10 minut.
    4. Po tym czasie, ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania. Dodajemy posiekaną natkę, gotujemy jeszcze dwie minutki. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować