Zupa pomidorowa na rosole

5 (179 ocen)

  • 20 min

Pomidorowa na rosole to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest pyszna, zdrowa i tania. Przepis na pomidorową z rosołu jest banalnie prosty i nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Zobaczcie jak zrobić zupę pomidorową na rosole. To najlepszy sposób na wykorzystanie rosołu, który został z poprzedniego dnia.

  • 20 min

Składniki:

  • Mały koncentrat pomidorowy "Łowicz"
    Dwie pełne łyżki gęstej śmietany 18% do zup i sosów
    marchewka pozostała z rosołu
    pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej przygotowany rosół. Z rosołu wyjmujemy pozostałe mięso.
  • 2. W miseczce rozrabiamy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dolewamy gorącego rosołu by zahartować, roztrzepujemy i wlewamy do garnka, zagotowujemy. Marchewkę wyjęta z rosołu kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Gotowa zupę podajemy z dowolnym makaronem, np. świderki, kokardki, nitki, według uznania.

Porady

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis na pomidorową z rosołu jest bardzo prosty. Wystarczy zaprawić rosół koncentratem pomidorowym i śmietaną. Te dwa składniki wystarczą, aby z niedzielnego rosołu zrobić pyszną poniedziałkową pomidorówkę. Oczywiście podstawowy przepis na pomidorową z rosołu możemy modyfikować, wzbogacając ją o różne przyprawy i dodatki. Aby nadać jej charakteru, możemy przyrządzić ją na ostro lub dodać do niej paprykę wędzoną. Innym dodatkiem, dzięki któremu pomidorowa z rosołu nabierze wyjątkowego smaku, jest serek topiony. Można użyć go zamiast śmietany do zabielenia zupy. Dzięki temu pomidorowa na rosole nabierze bardziej aksamitnej konsystencji i delikatnego smaku. Dobra zupa pomidorowa na rosole musi być treściwa i sycąca. Najlepiej więc podać ją z jakimś dodatkiem skrobiowym. Najpopularniejszą wersją tego przepisu jest pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem, ale do wyboru mamy też mniej popularne dodatki. Zupa pomidorowa z rosołu będzie smakowała wyśmienicie również groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ciekawym pomysłem jest też pomidorowa na rosole z dodatkiem makaronu orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu. Taki pomysł to niejako połączenie pomidorowej z ryżem i makaronem. Do naszej zupy możemy dodać także mięsną wkładkę jak na przykład pulpety z mięsa mielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Pomidor Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować