Pomidorowa na żeberku z bazylią

5 (175 ocen)

  • 60 min

Ulubiona zupa mojego synka :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 żeberko
    1 kostka mięsna
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 marchewka
    1/2 pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    pół cebuli
    2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    bazylia
    pieprz
    sól
    natka pietruszki
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    brązowy ryż
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa na żeberku z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko dobrze opłukać, zagotować. Dodać kostkę mięsną, liść laurowy oraz ziele. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę, pora w plasterki. Dodać do garnka z gotującym się żeberkiem. Po kilku minutach dodać koncentrat.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać do zupy. Kiedy warzywa i mięso będą już prawie miękkie dodać bazylię oraz doprawić pieprzem i solą. Na koniec zaprawić zupę łyżką mąki wymieszanej w 1/4 szklanki wody oraz zahartowaną śmietanę.
  • 3. Wyjąć żeberko i obrać. Mięso dodać do zupy. Na koniec dorzucić posiekaną drobno natkę pietruszki. Podawać z brązowym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Ryż Warzywa Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować