Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jestem osobą, która bardzo lubi zupy. Zimą to już obowiązkowo musi u mnie być pyszna i rozgrzewająca zupa. Tym razem przygotowałam marchewkową zupę w postaci kremu. Wzbogaciłam ją mleczkiem kokosowym, przez jest niezwykle aksamitna i delikatna w smaku. Do zupy podałam mięso z fileta z kurczaka, dzięki temu zupa jest bardziej sycąca i z powodzeniem zastąpi nam drugie danie. Tak przynajmniej było u mnie. Koniecznie zróbcie taką zupkę, warto. Smacznych inspiracji Wam życzę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zupę:
    60 dag marchewki
    1 pietruszka
    1 ząbek czosnku
    1 średnia cebula
    2 łyżki masła lub margaryny
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    lubczyk suszony według uznania
    przyprawa ziołowa z chili według uznania
    suszona natka pietruszki według uznania
    1 puszka mleczka kokosowego
    bulion warzywny według uznania

    Dodatkowo:
    3 filety z kurczaka
    sól do smaku
    pieprz ziołowy według uznania
    papryka słodka mielona według uznania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa marchewkowa Krem

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa: Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa i ponownie chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Ilość bulionu zależy od gęstości i ilości zupy jaką chcemy uzyskać. Gdy warzywa będą miękkie blenujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i przyprawą ziołową z chili. Zagotowujemy.
  • 2. Mięso: Filety oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem, papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na około 30 minut minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy z obu stron do ładnego zrumienienia się, podlewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości, ja dusiłam godzinę. Odparowujemy nadmiar wody i miękkie mięso kroimy w plasterki.
  • 3. Podanie: Do miseczek nakładamy porcje zupy, porcje mięsa i oprószamy lubczykiem suszonym. Zupę podajemy bardzo gorącą.

Porady

Z tego przepisu wyszło mi 3 spore porcje zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Marchewka Warzywa Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować