Zupa krem z marchewki i pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa krem z marchewki i pomarańczy z dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy, czosnku oraz tymianku, na bulionie warzywnym.

  • 6 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 marchewek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 ziemniak
    750 ml wywaru warzywnego
    1 - 2 pomarańcze (sok z pomarańczy)
    1 łyżka świeżo startego imbiru
    1 łyżka masła
    Suszony tymianek
    Kurkuma
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z marchewki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę oraz czosnek podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy odrobinę suszonego tymianku.
    2. Ziemniaka oraz marchewki obieramy, kroimy drobno i podsmażamy w garnku.
    3. Dodajemy świeży starty imbir, odrobinę kurkumy. Smażymy wszystko chwilkę.
    4. Dodajemy wcześniej przygotowanym bulion warzywny. Gotujemy do miękkości warzyw, a następnie blendujemy zupę na gładki krem.
    5. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. W razie konieczności dodajemy sól i pieprz.
    Zupę możemy podawać z grzankami, z prażonymi pestkami dyni, z kleksem śmietany lub z mleczkiem kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurkuma

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować