Zupa krem cebulowo marchewkowa

4.48 (145 ocen)

Leciutka zupa krem. Ma gęstą konsystencję i bardzo słodki smak. Jest to dosyć nietypowe połączenie, ale zupa jest bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1l rosołu z kury (może być z kostki)
    4 duże cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    majeranek
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zupa krem cebulowo marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera. Gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie kroimy cebulę w piórka średniej wielkości i podsmażamy ją na maśle. Mieszamy, uważając by się nie przypaliła. Zeszkloną cebulę przekładamy do garnka z gotującą się zupą.
    Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy zupę majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy, a następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę.

Porady

Zupa idealnie smakuje z grzankami i żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować