Pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem warzyw i mleczka kokosowego. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg świeżej dyni
1,5 l bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
1 marchewka
2 łyżki masła
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i oczyszczoną marchewkę.
2.W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię, marchewkę i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
3.Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i gałką muszkatołową. Na końcu połącz z mleczkiem kokosowym i dowolnie udekoruj.
Komentarze