Zupa krem z marchewki, imbiru i pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodko-ostra zupa krem z marchwi, pomarańczy, imbiru i mleka kokosowego. Inspiracja smakami Azji.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marchew - 500 g
    Imbir korzeń - 2 cm
    Pietruszka - 1 sztuka
    Czosnek - 2 ząbki
    Pomarańcza - skórka i sok z połówki
    Bulion lub woda - 700 ml
    Mleko kokosowe - 200 ml
    Sos Sriracha - 1 łyżka
    Olej - 1 łyżka
    Sól do smaku
    Do posypania - garść chipsów kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z marchewki, imbiru i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z marchewki, imbiru i pomarańczy 1. Marchew, pietruszkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy razem na oleju, aż warzywa lekko zmiękną. Zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe, Srirachę, sok i skórkę z pomarańczy. Razem gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut, aby smaki się przegryzły. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.

    Zupę podajemy posypaną chipsami kokosowymi.

Porady

Chipsy kokosowe można zastąpić pestkami dyni lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować