Słodko-ostra zupa krem z marchwi, pomarańczy, imbiru i mleka kokosowego. Inspiracja smakami Azji.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Marchew - 500 g
Imbir korzeń - 2 cm
Pietruszka - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Pomarańcza - skórka i sok z połówki
Bulion lub woda - 700 ml
Mleko kokosowe - 200 ml
Sos Sriracha - 1 łyżka
Olej - 1 łyżka
Sól do smaku
Do posypania - garść chipsów kokosowych
Zupa krem z marchewki, imbiru i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy razem na oleju, aż warzywa lekko zmiękną. Zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe, Srirachę, sok i skórkę z pomarańczy. Razem gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut, aby smaki się przegryzły. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Zupę podajemy posypaną chipsami kokosowymi.
Porady
Chipsy kokosowe można zastąpić pestkami dyni lub grzankami.
Komentarze