Zupa krem z jarmużu z czosnkiem,cebulą i sokiem z cytryny

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Łatwa do przygotowania a na dodatek zdrowa i pożywna.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gramów świeżego jarmużu
    2 cebule
    1 pietruszka
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki śmietany 18%
    pieprz i sól
    1 ½ szklanki wody
    1 łyżka masła
    1 kostka
    1 łyżkę oliwy
    ćwiartkę cytryny
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z jarmużu z czosnkiem,cebulą i sokiem z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z liści jarmużu wycinamy łodyżki. Następnie obieramy i kroimy cebulę i dusimy na oliwie i maśle. W tym czasie obieramy pietruszkę i dzielimy ją na dwie części. Tę grubszą wrzucamy do garnka, a mniejszą do duszonej cebuli i dusimy. Do garnka wrzucamy kostkę smaku i zalewamy szklanką wody. Gdy woda zacznie wrzeć ,wrzucamy jarmuż, pokrojony czosnek ,jarmuż i duszoną cebulę. Gotujemy, aż liście zrobią się intensywnie zielone. Po 5 minutach dolewamy pół szklanki wody. Doprawiamy, blendujemy i dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Zupę ponownie zagotowujemy.Na wierzchu możemy dać również trochę śmietany.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Czosnek Cebula Pietruszka Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować