Zupa krem z jarmużu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta i pożywna zupa z jarmużu, który przynajmniej w mojej kuchni zapewnił sobie stałe miejsce, to idealna propozycja na zimowy obiad :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu, u mnie 1/2 naprawdę dużego pęku, lub paczka sklepowego
    3 małe ziemniaki
    1 marchewka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 szklanka mleka
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju czosnkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Zupa krem z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić. W garnku roztopić masło z olejem, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki, marchewkę i selera obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć 5 minut, dodać pokrojony jarmuż, a po 5 minutach smażenia całość zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką mleka. Dodać płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Przykryć i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować blenderem i w razie potrzeby doprawić oraz jeśli zupa będzie za gęsta dodać mleka lub wody. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować