Zupa krem z jarmużu i cukinii

4.48 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 min
  • Dla 2 osób

Lekka, zielona zupa krem z jarmużem i cukinią to moja propozycja na dzisiaj. Pyszny, sycący i prosty w przygotowaniu krem o pięknym kolorze, który doda nam energii i dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Idealny na jesienne dni, ale nie tylko. To też fajny pomysł na przemycenie tego cennego warzywa małym niejadkom.

  • 2 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok. 600 ml wody,
    ok. 80g jarmużu,
    ok. 200-250g cukinii,
    1-2 ziemniaki (ok. 200g),
    kawałek pora (ok. 80g),
    kawałek selera (ok. 40g),
    1 ząbek czosnku
    2-3 gałązki natki pietruszki,
    sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, curry, kurkuma,
    łyżka masła,
    ok. 50 ml mleka (opcjonalnie),
    starty parmezan (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z jarmużu i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę ( szybciej się ugotują). Kroimy również selera, cukinię, pora, czosnek.
    Do gorącej wody wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy sól, curry i kurkumę ( ja dałam tak na czubku łyżeczki) i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie ściągamy z gazu, dodajemy masło, pokrojone liście jarmużu oraz pietruszki i miksujemy na gładki krem. Możemy dodać odrobinę mleka. Przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować