Surówka z surowych buraków z natką pietruszki i pistacjami

5 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepyszna, błyskawiczna i przede wszystkim zdrowa surówka z młodych, słodkich buraków z dodatkiem natki pietruszki i orzechów pistacjowych. Właśnie teraz, kiedy mamy młode buraczki, polecam spróbować surówkę z tego cudownego warzywa :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie buraki
    1 mały ząbek czosnku
    pęczek natki pietruszki
    garść pistacji prażonych, solonych
    1 łyżka oliwy
    2 łyżki octu balsamicznego białego lub soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Surówka z surowych buraków z natką pietruszki i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarle o średnich oczkach do miski. Natkę pietruszki i pistacje siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z burakami. Doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.
    Surówka właściwie nie wymaga dodatkowych przypraw, ale możemy ją doprawić wg potrzeb solą i pieprzem. Do dekoracji możemy użyć pistacji.

Porady

Pistacje możemy zamienić orzechami włoskimi. Czasem tak robię, surówka smakuje równie pysznie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować