Zupa krem groszkowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę obrać i opłukać, zalać ok.1,5 l wody, dodać przyprawy . Cebulę obrać i przypalić dodać do garnka z warzywami i gotować przez 30 minut wywar. Kiedy warzywa są już miękkie odcedzić warzywa na sicie. Bulionu warzywnego powinniśmy mieć ok 1 l.
2.Bulion postawić na ogniu i do gotującego się wrzucić mrożony. groszek, od zagotowania powinien się gotować 2 minuty
3.Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć szpinak, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie szpinak przełożyć do bulionu z groszkiem i wszystko dokładnie zmiksować blenderem , ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego!
Porady
Zamiast sera zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Komentarze