Zupa krem groszkowo-szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna wiosenna zupa do przygotowania dosłownie w parę chwil.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku
    450 g mrożonego szpinaku
    2 marchewki
    2 pietruszki
    mały kawałek włoskiej kapusty
    1 cebula
    1/8 selera
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
    3 ząbki czosnku
    100 g sera feta
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 listek laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem groszkowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z groszkowo-szpinakowa 1. Włoszczyznę obrać i opłukać, zalać ok.1,5 l wody, dodać przyprawy . Cebulę obrać i przypalić dodać do garnka z warzywami i gotować przez 30 minut wywar. Kiedy warzywa są już miękkie odcedzić warzywa na sicie. Bulionu warzywnego powinniśmy mieć ok 1 l.
  • Zupa krem z groszkowo-szpinakowa 2. Bulion postawić na ogniu i do gotującego się wrzucić mrożony. groszek, od zagotowania powinien się gotować 2 minuty
  • Zupa krem z groszkowo-szpinakowa 3. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć szpinak, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie szpinak przełożyć do bulionu z groszkiem i wszystko dokładnie zmiksować blenderem , ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego!

Porady

Zamiast sera zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować