Wegańska zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa dyniowa w wersji wegańskiej . Najlepsza z grzankami i prażonymi pestkami słonecznika.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1 mała cebula
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    2 małe ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    1,2 l bulionu warzywnego lub rosołu
    15 g przyprawy curry
    sól himalajska
    pieprz czarny
    pieprz cayenne
    gałka muszkatołowa
    słodka papryka wędzona
    50 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Wegańska zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Obieramy również ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Zasypujemy przyprawą curry i przesmażamy. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i zalewamy bulionem. Obficie doprawiamy solą, pieprzami, gałką i papryką. Gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z grzankami i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować