Wegańska zupa fasolowa

4.45 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jest aromatyczne, rozgrzewające, sycące, idealne na deszczowe, jesienne dni ;-). Zupa fasolowa to klasyk, najczęściej gotowana była na wywarach mięsnych, ale że ja za takimi zupami nie przepadam, stworzyłam przepis alternatywny, całkowicie warzywny, więc zdrowszy :-).

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki fasoli białej

    2 średnie marchewki

    4 ziemniaki

    kawałek pora

    kawałek selera

    jedna pietruszka

    2 ząbki czosnku

    pół cebuli

    pół łyżeczki majeranku suszonego

    pieprz , sól

    2 łyżki oleju

    kilka ziaren kminku

    2 liście laurowe

    2 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Wegańska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do dużego garnka wlać zimną wodę, następnie włożyć przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek szczyptę soli, pieprz).

    2.Marchew, seler oraz pietruszkę umyć, obrać pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka.

    3.Pora pokroić w półplasterki i także dodać do zupy.

    4.Czosnek obrać i dodać w całości.

    5.Cebulę, obrać, przypalić nad ogniem (jak do rosołu), dodać do zupy. Gotować na małym ogniu 1 godzinę.

    6. Ziemniaki pokroić w kostkę dodać do zupy, fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie zimną wodą, włożyć do garnka. Gotować jeszcze 15-20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować