Ziołowy chlebek rwany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masełko do posmarowania
Masło włożyć do miseczki i poczekać, aż zrobi się wystarczająco miękkie do obróbki
Dodać pozostałe składniki i zmiksować (lub ugnieść widelcem)
2.Ciepłe (ale nie gorące!) mleko, połączyć z ciepłą, przegotowaną wodą, cukrem i drożdżami. Rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
3.W misce łączymy mąkę, sól, jajko i oliwę (lub olej). Dolewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto (powinno ładnie odchodzić od rąk, ale być sprężyste). W razie potrzeby dosypujemy mąki, lub dolewamy wody.
4.Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Każdy placek smarujemy wcześniej przygotowanym masłem z ziołami. Następnie kroimy je na paski ok. 6cm-8cm
Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Komentarze