Ziołowy chlebek rwany

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetny chlebek z ziołami, do którego nie potrzeba noża. Wystarczy urwać tyle, ile chcemy zjeść!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 14g suchych drożdży (lub 35-40g świeżych)
    500-600g mąki pszennej
    ok. 150ml mleka
    ok. 100ml wody
    1 jajko
    płaska łyżeczka cukru
    4 łyżki oliwy lub oleju

    dodatkowo na masełko ziołowe:
    ok. 120-150g masła
    zioła (kilka łyżek koperku, natki pietruszki, bazylii lub takie, które lubimy)
    czosnek
    sól
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Ziołowy chlebek rwany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masełko do posmarowania
    Masło włożyć do miseczki i poczekać, aż zrobi się wystarczająco miękkie do obróbki
    Dodać pozostałe składniki i zmiksować (lub ugnieść widelcem)
  • 2. Ciepłe (ale nie gorące!) mleko, połączyć z ciepłą, przegotowaną wodą, cukrem i drożdżami. Rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. W misce łączymy mąkę, sól, jajko i oliwę (lub olej). Dolewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto (powinno ładnie odchodzić od rąk, ale być sprężyste). W razie potrzeby dosypujemy mąki, lub dolewamy wody.
  • 4. Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie placki.
    Każdy placek smarujemy wcześniej przygotowanym masłem z ziołami. Następnie kroimy je na paski ok. 6cm-8cm
    Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
  • 5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować