Odrywany chlebek ziołowy

4.27 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chlebek ziołowy to specjał, który warto przygotować, ponieważ uwielbia go cała rodzina. Jego forma sprawia, że chętnie jedzą go dzieci. Chlebek rwany przygotowuje się szybko, a do środka można dodać ulubione zioła. Taki chlebek wspaniale pasuje jako dodatek do sałatek czy po prostu jedzony sam. Jest aromatyczny i pyszny. Sprawdź przepis na chlebek ziołowy!

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Na chlebek
    300 gram mąki
    25 gram drożdży
    170 ml letniej wody
    po pół łyżeczki soli i cukru
    3 łyżki oleju

    na masło ziołowe
    pół średniej cebuli
    duży ząbek czosnku
    60 gram masła miękkiego
    Ulubione zioła ok dobre.2 łyżki ( tu bazylia i koperek )
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.27 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na chlebek wkładamy do miski dobrze wyrabiamy, można robotem kuchennym.
  • 2. Cebulę zetrzeć na małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, zioła posiekać, wszystko dodać do bardzo miękkiego masła i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto na chlebek rozwałkować, posmarować przygotowanym masłem i pokroić na ok. 8 cm pasy i składać w harmonijkę, układać harmonijki kolejno w keksówce wysmarowanej olejem.
    Piec 200 stopni 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Chlebek ziołowy – przepis

Chlebek ziołowy to jeden z tych wypieków, które lubi każdy. Jego sekret tkwi w maśle ziołowym, którym smarujemy ciasto. Możemy dodać do niego niemal wszystkie zioła. W naszym przepisie wykorzystaliśmy bazylię i koperek, ale sprawdzi się też na przykład oregano, zioła prowansalskie czy natka pietruszki.

Chlebek z ziołami jest również pyszny z dodatkiem czosnku. W zależności od tego, jak bardzo lubimy czosnek możemy użyć jednego lub więcej ząbków. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem i smarujemy ciasto. Do chlebka ziołowego możemy również dodać ser żółty. Startym na tarce serem posypujemy równomiernie ciasto, warto też posypać nim wierzch chlebka. Sprawdzi się każdy ser, który dobrze się topi, pyszny będzie na przykład cheddar.

Chlebek do odrywania – jak zrobić?

Chleb drożdżowy z ziołami najlepiej upiec w podłużnej formie zwanej keksówką. Dzięki temu będzie miał prostokątny, równy kształt, a oderwane kawałki będą przypominać kromki chleba. Ważne, żebyśmy wybrali formę z powłoką nieprzywierającą – umożliwi ona łatwe wyjęcie chlebka, bez zniszczenia jego kształtu. Jeśli jednak nie mamy keksówki, do przygotowania chlebka ziołowego możemy wykorzystać także tortownicę. Zwinięte paski ciasta na chlebek ziołowy umieszczamy wtedy ciasno w formie, a po upieczeniu otrzymujemy okrągły wypiek.

Chlebek czosnkowy do odrywania można również zamienić w małe czosnkowe bułeczki. Paski ciasta zwijamy z masłem ziołowym i umieszczamy na płaskiej blasze. Ważne, żeby ułożyć je w sporych odległościach, ponieważ podczas pieczenia jeszcze urosną.

Do czego jeść chlebek ziołowy? Pyszny jest po prostu sam, odrywany po kawałku jako przekąska. Pasuje jednak także jako dodatek na przykład do sałatek, poza tym można wykorzystać go jako bazę pod kanapki. Chlebek z ziołami świetnie sprawdza się również na różnego rodzaju imprezach.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować